Az egyesület kezdeményezése a HegyaljaInfón

 A HegyaljaInfo, Tokaj-hegyalja turisztikai hírportálja és programajánlója is beszámolt a dűlőutakal kapcsolatos kezdeményezésünkről.

Dűlőutakat keresztelnek el Bodrogkisfaludon
Aktívan dolgozik a Bodrog Menti Borászok Egyesület

Elsőként indította el Tokaj-Hegyalján a bodrogkisfaludi dűlőutak elnevezését a Bodrog Menti Borászok Egyesület. Az egyedülálló kezdeményezés része az elnevezések mellett az, hogy jelzőtáblákkal tájékoztassák a turistákat.

Folyamatosan dolgozik a Bodrog Menti Borászok Egyesület. A 12 taggal tevékenykedő szervezet a Hegyalján született, főként bodrogkisfaludi- és bodrogkeresztúri borászokat és szőlészeket fogja össze.

A céljaik között szerepel a településeken átívelő szőlészeti és borászati kezdeményezések elindítása és támogatása, a szőlőből és borból élő tagok CÉH -szerű érdekképviselete valamint a fiatal szőlészek, borászok támogatása és helyben maradásának elősegítése - tájékoztatott Illés János, az egyesület elnöke. A társaság segít a belföldi és külföldi tanulmányutak szervezésében, rendezvények lebonyolításában és azok támogatásában, de az önkormányzatok szőlészeti és borászati koncepciójának kidolgozásában, valamint eredetvédelmi koncepciók elkészítésében is részt vesznek.

Dűlőutakat neveznek el

Elsőként indították el Tokaj-Hegyalján a dűlőutak elnevezését május végén. A település vezetése is a kezdeményezés mellé állt és támogatja az országban is ritka akciót.

Az egyesület elnöke közölte: a névadás jogi és technikai előkészítése elkezdődött és már az első négy napban két jelentős technikai és anyagi felajánlás is érkezett a projekt megvalósításához. Illés János hozzátette: a nevek kialakításának folyamata részben a nyilvánosság előtt fog zajlani és az aktuális állásról rendszeresen beszámolnak majd. A névadással párhuzamosan a Geohoff Kft. támogatásával megkezdődik az utak feltérképezése is, amelyek kezdeténél és kereszteződéseinél tájba illő jelzőtáblákat helyeznek ki. A dűlőutakról térkép is készül, amin a dűlők rövid történeti bemutatása mellett bejelölik a dűlőkben található főbb szőlőfajtákat és leggyakoribb klónjait is. A tervek szerint, ha az ügy támogatása aktív lesz, akkor a későbbiekben mobil alkalmazás is készül minderről.

A Bodrog Menti Borászok Egyesület a Bodrogkisfaludon megvalósítandó kezdeményezést a későbbiekben a szomszéd településekre is kiterjesztené. Mivel a dűlőutak a városok és községek határaiban nem érnek véget, így a borvidékre kiterjedő összefogás válhat az akcióból.

Partnereink